Update MKZ Duitsland Met deze extra nieuwsbrief informeren wij u over de laatste stand van zaken rondom de MKZ-besmetting in Duitsland. We roepen iedereen uitdrukkelijk op om extra voorzichtig te zijn. U leest in deze nieuwsbrief welke maatregelen de overheid en de sector hebben genomen en wat u zelf kan doen om het risico op verspreiding te minimaliseren.
Situatie
Vrijdag 10 januari werd bekend dat er bij waterbuffels in de deelstaat Brandenburg mond-en-klauwzeer is vastgesteld. In Duitsland zijn de gebruikelijke maatregelen ingesteld zoals het ruimen van dieren en het instellen van een 3 en 10 kilometer zone waarin beperkingen gelden. Daarnaast wordt bron- en traceringsonderzoek gedaan. In de betreffende regio is voor 72 uur een standstill afgekondigd.
Maatregelen overheid
Het ministerie van LVVN en de NVWA brengen zo goed mogelijk in kaart of en welke dieren vanuit het gebied naar Nederland zijn geïmporteerd. Wanneer bekend is dat bedrijven dieren uit de deelstaat Brandenburg (Berlijn) hebben ontvangen, dan worden deze bedrijven geblokkeerd en onderzocht.
Besluit sector
Momenteel is bekend dat er sinds 1 december in ieder geval kalveren vanuit het gebied (via andere locaties) op bedrijven in Nederland zijn geïmporteerd. Deze bedrijven dienen zich actief te melden bij de NVWA en zullen worden geblokkeerd en onderzocht. Voor de overige diersoorten wordt dit op dit moment onderzocht.
De Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) heeft als voorzorgsmaatregel een opzet- en afvoerverbod voor vleeskalveren ingesteld. Vanaf heden is het verboden vleeskalveren ongeacht herkomst op te zetten op en/of af te voeren vanaf een in Nederland gevestigde kalverhouderij. Afvoer rechtstreeks naar een kalverslachterij is wel toegestaan. Deze maatregel is tijdelijk en geldt tot zondag 19 januari 2025. Daarnaast is het (ook na 19 januari 2025) verboden vleeskalveren afkomstig uit Brandenburg (Duitsland) op te zetten. Deze maatregel geldt vooralsnog voor onbepaalde tijd.
ZuivelNL roept melkveehouders en andere erfbetreders op om voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit zijn maatregelen op het gebied van hygiëne, maar betreft ook het zoveel mogelijk beperken van transportbewegingen van dieren, voer en mest.
Vee&Logistiek Nederland ondersteunt de adviezen van de andere sectororganisaties en roept haar leden op onderstaande adviezen op te volgen.
Wat kunt u zelf doen?
Geen import uit Duitsland Wij roepen u op om in ieder geval vanaf nu tot minstens dinsdag 14 januari 12.00 uur geen dieren uit Duitsland te importeren. Dit omdat er nog weinig bekend is over de bron en de verspreiding van het virus. Voor dinsdag 14 januari 12.00 uur zullen wij u informeren op basis van de dan bekende informatie of dit advies langer van kracht zal zijn.
Bezoek geen veehouderijen
We roepen iedereen op om voorlopig alleen veehouderijen te bezoeken als het echt noodzakelijk is. Kom daarbij niet in de stallen. Stel indien mogelijk het transport van dieren uit. Wanneer transport wel noodzakelijk is, voer deze dan rechtstreeks uit (1 op 1).
Melden
Het is van het grootste belang dat iedereen waakzaam is.
Iedereen die sinds 1 december dieren heeft ontvangen uit de regio Brandenburg (Berlijn) wordt verzocht zich actief melden bij de NVWA. Deze bedrijven kunnen dan al onderzocht worden. Bij schapen en geiten gaat het in ieder geval om dieren waarbij het oornummer begint met DE 0111 en DE 0112. Bij runderen gaat het in ieder geval om dieren waarbij het oornummer begint met DE 11 en DE 12.
Wees alert op symptomen
MKZ gevoelige dieren zijn evenhoevigen, dus rundvee, varkens, schapen en geiten. De ziekte begint in en rond de bek en aan de klauwen. Dieren hebben koorts, maken een zieke indruk, eten minder en vertonen blaren, onder andere op de rand van huid en klauw in de tussenklauwspleet, en op de tong en in de mond. Bij runderen daalt de melkproductie sterk en de dieren gaan kwijlen. Besmette volwassen dieren zullen in het algemeen niet sterven aan de ziekte, maar bij jonge dieren komen soms sterftepercentages voor van 100%. Vermoedens van besmettingen moeten direct gemeld worden.
Zorgvuldige reiniging en ontsmetting
Het toepassen van strikte hygiënemaatregelen is noodzakelijk. Voer na elk transport een goede R&O uit. De tweede R&O was al van toepassing op leeg terugkerende wagens en wagens met import uit Duitsland vanwege AVP. Er wordt nu extra alertheid op deze 2de R&O gevraagd. Vee&Logistiek Nederland verzoekt u de regels met betrekking tot R&O strikt uit te voeren. Stuur ook het bewijs van de tweede R&O gelijk naar de NVWA.
Extra voorzichtigheid is nu belangrijk. We moeten handelen uit voorzorg om een eventuele verspreiding van de MKZ te voorkomen.
Bron : Vee&Logistiek Nederland